Broergondisch Brouwen

Leer bierbrouwen in één dag en laat de innerlijke mens vertroetelen!

Wij zijn ervan overtuigd dat het brouwen van een lekker biertje beter lukt als we ook de innerlijke mens goed verzorgen. Door onze bourgondische brouwwijze kom je niets te kort en zijn lunch, een bierproeverij en een borrelhapje standaard inbegrepen. Ondertussen leer je door het zelf te doen alle stappen van het maken van bier. 

Zes weken later krijg je je bier voorzien van een mooi etiket thuis gestuurd.

Je kunt je zowel individueel inschrijven op brouwdagen die we via onze Facebookpagina aankondigen, als met een privé groep van tussen de 6 en 12 personen aanmelden via het contactformulier

Het graan schroten

Van graan tot bier

Drie maanden lang staat het graan in weer en wind, tot het haar mooie goudgele kleur heeft bereikt. Na het oogsten wacht het graan angstig af… word ik brood? Of … jawel! Ik word bier! Gelukkig! In de mouterij wordt het graan klaargemaakt voor bierproductie.

Diverse nabewerkingen zijn nodig voor het mout door onze schrootmolen draait en tijdens de workshop langzaam verandert in wort. Hier zie je een aantal soorten mout op een rij.

Met diverse smaaktoevoegingen zoals natuurlijk hop, maar ook andere specerijen of kruiden, maken we het klaar voor vergisting. Dat is een proces waarbij we eerst de enzymen in de mout omzetten in suikers, die straks op hun beurt weer alcohol worden. Tijdens het koken mengen de smaken van alle ingrediënten zich tot de wort, de basis van iets dat we over een aantal weken bier mogen noemen.

Na het brouwen meet je de hoeveelheid suikers die door de omzetting van de mouten in de wort terecht zijn gekomen. Deze suikers vormen de basis voor de alcohol in je bier. We meten die tijdens het brouwen met een refractometer. Maar thuis kun je ook een simpele meter gebruiken, of gewoon geen en zien wat ervan komt…

De wort gaat in de gisttank samen met één van de vele soorten gist, die allemaal hun eigen specifieke smaak aan het bier geven. Nu is rust en geduld het devies… we houden het bier op een constante temperatuur en wachten minimaal 3 weken tot alle vergistbare suikers zijn omgezet in alcohol.

Nu is het tijd om het bier op de fles te doen. Nog een klein beetje suiker erbij, voor de ontwikkeling van koolzuur in de fles, en een dop erop. We proeven stiekum even, want hoe het nu smaakt vertelt al veel over het eindresultaat. Maar pas na wederom 3 weken kunnen we voorzichtig gaan proeven hoe het bier zich uiteindelijk heeft ontwikkeld. We bottelen van de donkere bieren ook altijd één grote fles om te bewaren. Want die worden met de jaren alleen maar lekkerder…

broergondiers-bottelen